“Ocenenie DofE vnímam ako punc kvality. Certifikát, ktorý môže mladým ľuďom naozaj pomôcť pri ďalšom uplatnení v živote”

“Ocenenie DofE vnímam ako punc kvality.  Certifikát, ktorý môže mladým ľuďom naozaj pomôcť pri ďalšom uplatnení v živote”

5. septembra 2019

To sú slová Predsedu Prešovského samosprávneho kraja, Milana Majerského, ktorý dnes počas slávnostnej ceremónie rozvojového programu Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) podpísal s DofE memorandum o spolupráci.

“Úprimne sa teším tejto partnerskej dohode, lebo viem, že v našom kraji máme schopných, serióznych a odhodlaných učiteľov. Určite budeme motivovať aj našich študentov, aby sa odhodlali a išli do tohto programu. Pri hľadaní ďalšieho zamestnania je to určitý punc kvality, certifikát, ktorý im môže naozaj pomôcť pri ďalšom uplatnení v živote. Navyše, my máme DofE dokonca v rodine. Dnes si svoje ocenenie prebrala aj moja dcéra a neter,” dodal.

4. Septembra, 2019, Hanušovce nad Topľou: Na najväčšej ceremónii DofE na východe Slovenska si svoje medzinárodné ocenenie prevzalo vyše 300 mladých ľudí. Medzi oceňovateľmi boli napríklad spevák Tomáš Buranovský, známy šéfkuchár Daniel Širota, predseda predstavenstva ZDE Distribúcia Andrej Juris či riaditeľ Košického štúdia RTVS Jozef Puchala.

Mladý človek, ktorý chce cenu získať, musí na sebe vytrvalo niekoľko mesiacov pracovať a prekonať štyri výzvy- rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu.

Objavovali svoje vášne a pomáhali iným

“V slabších chvíľach sa oplatí zatnúť zuby a ísť ďalej. Veď za ten úžasný pocit dosiahnutých cieľov to predsa stojí,” odkázala vo svojom príhovore študentka Klára Vlčková, ktorá je tiež jednou z ocenených. Klára vďaka tomuto programu objavila svoju novú vášeň, genetiku a antropológiu, dobrovoľne sa venovala deťom zo sociálne ekonomicky slabšieho prostredia a okrem iného zvládla náročnú dobrodružnú expedíciu v máji v snehu. “DofE vnímam ako jedinečnú príležitosť dosiahnuť cieľ, splniť si sen, dať šancu niečomu novému a rásť - a to sa neoplatí nechať len tak niekde ležať na zemi,” podporila mladých ľudí k zapojeniu sa do programu vo svojom prejave.

Oceneným bol aj Raheb Rahman, afgánsky utečenec, ktorý prišiel do Košíc pred piatimi rokmi. Okrem iného sa v DofE po prvýkrát angažoval aj v dobrovoľníctve. Pomáhal vyše pol roka zdravotne postihnutému chlapcovi integrovať sa do spoločnosti. Vzniklo medzi nimi silné priateľské puto. “Zistil som, že dobrovoľníctvo nie je o nás, nie je o tom, ako sa máme zlepšiť my. Je to práve o tom, ako my pomáhame druhým, aby sa zlepšili oni,” spomína. Vďaka tomuto programu získal mnoho kamarátov a odbúral strach z neznámeho. “Predtým som veľmi nechodieval medzi nových ľudí. Bál som sa,” priznáva plynulou Slovenčinou sympatický stredoškolák.

Bez odhodlaných učiteľov by to nešlo

Mladých ľudí na tejto ceste sprevádzajú odhodlaní učitelia, ktorí ich motivujú k naplneniu si svojich cieľov a snov. Stretávať sa počas celého roka a sledovať, ako dosahujete a neraz aj prekračujete svoje limity je naozaj krásne a povzbudzujúce. Vidieť, že mladý človek musí vyjsť zo svojej ulity, zo svojej komfortnej zóny, a prekonávať sám seba je niečo neopísateľné,” spomenula vo svojom príhovore Vedúca programu DofE, Miroslava Prišáčková zo spojenej školy sv. Ľudmily Podjavorinskej v Prešove.

Program, ktorý priamo rozvíja charakterové vlastnosti mladých ľudí ako sú vytrvalosť, cieľavedomosť a vnútorná motivácia, prišiel na východ aj vďaka Karpatskej nadácii, ktorá je hlavným partnerom programu v tomto regióne. Navyše, teší sa veľkému záujmu študentov, učiteľov a partnerov. Stovky zapojených Dofákov na východe Slovenska podporuje na svojej ceste vyše 200 učiteľov a pracovníkov s mládežou na 55 školách a organizáciách. Patria medzi ne základné a stredné školy, gymnáziá či odborné školy, neziskové organizácie či skauti.

Skvelú reportáž RTVS z tohto podujatia si môžete pozrieť tu. Príbeh nášho absolventa Raheba nájdete v reportáži TV JOJ tu.

Všetky fotky z podujatia nájdete v našom facebook albume.

Predchádzajúci Ďalšie novinky Nasledujúce

Pozri sa na naše videá

DofE na YouTube

Podporte mladých

Aj vy môžete prispieť k tomu, aby mladí ľudia, odhalili svoj potenciál a uspeli v živote.

Zostaň v obraze

Národná kancelária programu vás bude pravidelne informovať..

Poslat stránku e-mailem

Ověřovací kód